Natur och odling = hälsa

Nuförtiden finns det något som heter naturbaserad rehabilitering eller naturunderstödd rehabilitering men det är inget nytt. Redan de gamla grekerna visste att patienter som fick komma ut i natursköna omgivningar och andas frisk luft blev friska fortare. När mänskligheten kom på en massa bra piller som penicillin et.c. glömde man lite bort detta och sjukhusen blev sterila byggnader mitt i stan. Sen var det någon som märkte att patienter som hade fönster mot ett grönskande träd blev friska snabbare än de andra med samma prognos. Ja, så har man nu forskat massor och bevisat att människor kan främja sin hälsa och bli friska genom att vistas i naturen eller i trädgårdar. Man har forskat fram vilken typ av natur som är bäst, vilken typ av träd, vilken typ av ljud etc. Det finns flera beforskade projekt kring stressrelaterade sjukdomar och vistelse i vårdträdgård,  teorier om vilka aktiviteter som passar olika målgruppers behov och  hur en hälsoträdgård bör utformas samt mycket mer.


Detta har jag läst om på universitetet i Alnarp både på grundnivå och på masternivå. Sen har jag  blandannat haft förmånen att jobba i ett projekt som hette Grön etablering där flyktingar med traumabakgrund fick delta i ett 12 veckor långt program med aktiviteter så som odling, naturpromenader, yoga i naturen, skapande o.s.v. Helt fantastiskt kan jag säga och då har jag 30 års erefarenhet av att försöka främja människors hälsa genom samtal på kontor. Sent i min karriär har jag kommit fram till att:


-Det är svårt att växa och andas fritt i ett samtalsrum!


-Att prata är ibland överskattat- människor som har behov av läkning behöver samla goda upplevelser att lägga i sin ryggsäck.


-Pratet får komma när det vill och det händer ofta när man gör något tillsammans i naturen.

Natur och odling inom vård och omsorg


Vill ni lägga till mer natur och eller odling i er verksamhet så kan jag vara till hjälp. Det kan gälla:


- utformningen av en läkande och stimulerande utomhusmiljö-vårdträdgård


-Konkret hjälp med odlingsrelaterade aktiviteter året runt


-kunskap om sambandet mellan natur och hälsa 

grön rehab naturbaserad rahabilitering naturunderstödd rehabilitering natir och hälsa odling och hälsa odling vård o
natur främjar hälsa stressrehabilitering odla din hälsa